Korut ja laukut aitoa nahkaa Miesten korut

Nahka on luonnollista

Asiaa materiaaleista ja aloitetaan nahasta. Käytämme sanallisessa tuotekuvauksessa sanaparia ”aitoa nahkaa” kun kyseessä on eläimen nahasta valmistettu luonnontuote.

Kaikkiin luonnon materiaaleihin liittyvät niin luontainen pinnan monimuotoisuus kuin vaihtelevat värit. Myös nahan pinnassa on pieniä epätasaisuuksia ja värivaihtelua esiintyy vaikka tuotteisiin pyritään valitsemaan aina mahdollisimman tasalaatuinen kohta. Erityisesti ne voivat tulla esiin nahkalaukuissa jolloin sitä pyritään tasaamaan mm. tekemällä laukun koristeleikkaukset/ taskut sopiviin kohtiin, varsinkin jos kyseessä on iso tuote. Samalla saadaan hieman taustatietoa mistä nahkatuotteen hinta muodostuu. sillä jokaisen nahkavuodan kohdalla on väri- ja paksuus eroja. Valikointi on silmä/ käsivaraista ja tuotteen leikkaus/valmistus on edelleen käsityötä. Eli mitä suurempi tuote – mitä suurempia osia ilman leikkauksia, sen kalliimpi tuote. Lopulliseen hintaan vaikuttavat myös erityyppisten nahkalaatujen ja niiden käsittelystä syntyvät hintaerot. Koruissa kuten nahkarannekkeissa käytetään erilaisia patinointeja mutta myös niittejä ja muita metalliosia tuomaan haluttua vaikutelmaa ja viimeisteltyä ilmettä.

Mistä aidon nahan tunnistaa. Jos pääset kurkkaamaan tuotteen nurjalle puolelle näet pintanahan toisella puolella nahan haljaspuolen joka on käsittelemätön raaka nahkapinta. Värjäys tehdään koko nahan läpi mutta patinoinnit ja kuvioinnit ovat vain nahan ns. oikealla puolella. Nahkalaukuissa reunat voidaan jättää sivuissa näkyviin. Samoin nahkakorujen kohdalla reunat voidaan vain leikata mutta usein käytetään myös reunatikkauksia joka etenkin jalkineissa/ vöissä/ laukunhihnoissa estää tehokkaasti venymistä. Eli nahka on materiaalina joustava. Vesi ja jatkuva kastuminen vaikuttavat sekä kovettavasti että lujuuteen heikentävästi. Niinpä suosittelemme nahkakorujen riisumista aina ennen peseytymistä tai uintia. Luonnonvärinen nahka (värjäämätön nahka) reagoi auringon valoon ja tummenee: saa siten luontaista patinaa ajan myötä. Nahkatuotteilla on aina ominaistuoksu joka kertoo että se on valmistettu aidosta nahasta. Jokainen nahkatuote joka otetaan esiin muovipussista tuoksuu vielä vähän voimakkaammiin kuin jo käytössä ollut tuote. Eikä sen pitäisi kokonaan hävitäkkään, vuosienkaan kuluessa.

Nahka on maatuvaa sekä monin tavoin kierrätettävää. Pitkä käyttöikä yhdessä edellä mainittujen seikkojen kanssa tekee siitä ekologisen vaihtoehdon muovipohjaisille tuotteille, jotka puolestaan ovat ongelmajätettä. Nahasta voidaan valmistaa kokonaan uusi tuote tai niistä saadaan raaka-ainetta vaikkapa nyt trendikkäästi kierrätysmateriaaleista valmistettuihin mattoihin, yhdessä kierrätettyjen farkkujen kanssa. Nahka/ nahkaa sisältäviä tuotteita voidaan pestä Marseille-saippualla ja vedellä, mutta yleensä pinnan pyyhkiminen kostealla riittää. Suojaamiseen tulee käyttää nahalle suunniteltuja tuotteita. Vääränlainen rasva saattaa tukkia nahan huokosia ja siten estää sen luontaista kykyä ”hengittää”, jolloin pinta voi muuttua kovaksi. Tämä seikka korostuu erityisesti kenkien käyttömukavuudessa.

Related posts